Amelie Von Braun
(1811-1859)
31 år yngre än mormor
Istället för att påkläda David fick hon kallelse att tvätta med Jesu blod rännstenens barn; min kärlek till henne ökada. (Mormor i brev till Pauline Westdahl 14/12 1852)
Stark GudslängtanAmelie Fredrika Dorothea Von Braun, som hela hennes namn var föddes i Böne socken i Västergötland. Fadern var överstelöjtnant och modern köpmansdotter från Göteborg. I unga år hade Amelie en stark Gudslängtan och som femåring sägs hon ha ägt en medveten tro och i 20-årsåldern kom hon till klarhet i att hon ville gå Guds väg. Hon var poetiskt lagd och skrev dikter liksom sin berömde bror Vilhelm Von Braun som slutade som en välkänd poet och sångförfattare. Hon flyttade 1843 med sin familj från Västergötland till Karlshamn där hennes far hade fått jobb som postmästare. Hon var pliktrogen och fick i hemmet fullgöra de arbeten som på den tiden var självklara för en dotter och frågade sin far om lov till allt hon företog sig. Hon läste de böcker hon kom över och vid vävstolen eller spinnrocken funderade hon över innerhållet. På detta sätt skaffade hon sig sin bildning. Söndagsskolans grundare i SverigeI Karlshamn började Amalie under 1840-talet en omfattande kristen verksamhet och hon brukar bl.a. kallas för söndagsskolans grundare i Sverige.
Predikade för stora skarorEfter gudstjänsterna i Asarums kyrka samlade hon hundratals och kunde tala i upp till tre timmar.
Dör för tidigtHon avskydde synden och var i somligas ögon allt för lagisk, mötte stort motstånd men blev också kallad att tala på andra orter av präster som var välvilligt inställda. Hon var kyrkan trogen och försökte stå emot de "sekteristiska" strömningar som var i antågande inte minst i Karlshamn. Vid ett besök i Stockholm 1856 när hon diskuterade dessa företeelser med likasinnade blev hon ombedd att åka till Dalarna där mycket "fanatism" utbredde sig. Vid en sådan predikoresa till Dalarna ådrog hon sig en svår förkylning som till slut ändade hennes liv den 30/3 1859 Hon dog endast 48 år gammal, ganska exakt två månader efter mormors död på Herrestad. Efter hennes död gavs 1860 ut en bok av Amelie med titeln "Christendomslifvet i vår tid". FördjupningMormor om AmelieBernard Wadström om AmelieAmelies faders svar till förvaltningsutskottet |
Barnen och de fattigas vän.
Liv i korthet
Besöker mormorAmelie var på besök i Herrestad vid flera tillfällen. Bl.a. 1850 då mormor skriver följande i ett brev till Pauline Westdahl. Hvad deruti står om Amelie Braun har jag hört af hennes egen mun. Hon var här för två år sedan sist - förut flera gånger. Jag såg huru denna begåfvade qvinna blef afklädd under den helige Andes mäktiga hand. Istället för att påkläda David fick hon kallelse att tvätta med Jesu blod -rännstenens barn - min kärlek till henne ökades. Hon däremot, fruktar jag, fann sig ej belåten på det gamla Herrestad, der Elmblad, den frigjorde, förkunnade så skönt den fria, oförskyllda nåden i Jesu Christo. Helsa henne hjertligen! |