Väckelsens eld tänds i Jönköping
I Kristina kyrka startade mormors blivande måg Per Magnus Elmblad sina väcknade morgonböner som började med en åhörare men slutade med 100-tals närvarande.
Morgonbön blir gnistan som tänder eldenI Kristinakyrkan tändes väckelsens eld i Jönköping 1836. Pastorsadjunkten Per Magnus Elmblad kom till församlingen. Han skulle se, lära och vara stöd åt den gamle prosten Wetterling hos vilken han också var inneboende. Prosten kunde nog inte ana att den 30-årige adjunktens predikningar snart skulle ruska om hela Jönköping med omgivning. Det första Elmblad gjorde var att starta morgonbön på fredagarna i Kristina kyrka inför tomma bänkar. Den enda närvarande var kykvaktmästaren som försökte intala Elmblad att han nog lika gärna kunde ge upp. Men Elmblad tyckte om inte annat så behövde kyrkvaktmästaren höra Guds ord. Ryktet sprider sig
"Samfundet" tar gestaltSnart hade Elmblad samlat en grupp kring sig som kallade sig för "samfundet" . I denna grupp var mormors brevvän Pauline Westdahl, gift med stadskomminister Westdahl en utav de drivande men också hovrättsrådet Magnus Conrad Rhamn. De bodde på varsin våning i den så kallade Klockargården precis intill Kristina kyrka. Där kunde de enligt mormor be på varsin våning förenade i anden. Elmblad omplacerasMen Elmblads verksamhet får ett ganska snabbt slut då prosten Wetterlings tjugoåriga dotter Hilda också blir "väckt". Det var mer än han kunde tåla och han böjde sig för den opinion mot Elmblad som redan gjort sin röst hörd bl.a. genom att vända sig till domkapitlet i Växjö där Esaias Tegnér residerade. Prosten ansåg att hans dotter blivit en svärmeska och hade vid middagsbordet rest sig och beodrat Elmblad att "resa och aldrig mer predika från Jönköpings predikstol". Vid anmälan till domkapitlet upplyser han om att "hans adjukt predikade galenskap och redan lyckats bilda ett litet dårhus i den upplysta Jönköpings församling. Detta ledde nu till att Per Magnus Elmblad i augusti 1837 bortmissiverades till Åkers pastorat, som hade Kävsjö till annexförsamling bara någon dryg mil från Herrestad. Genom att Elmblad var tredje söndag predikade i Kävsjö så nära Herrestad etablerades kontakten med "mormor på Herrestad".
FördjupningBrevBrev från Elmblad till P. WieselgrenÖgonvittneMormor om "samfundet" |
Prästgården
Kallades Klockargården
Viktiga pionjärer i Jönköping
Jönköping på 1830-talet
|