Anna-Maj berättar om Kärda ångsåg
Anna-Maj Ericsson är född den 22 juni 1918. Hennes morfar kom till Källunda ångsåg och blev sågmästare där 1891. Nedan återger hon vad hennes mamma Maria berättade om familjens tid vid sågen.
Min morfar, Per Albert Teodor Nilsson föddes i Gärdslösa församling på Öland 6/3 1866. Han kom som sågmästare till ångsågen, från Söderala församling i Hälsingland den 19/6 1891. Med honom följde hans hustru Charlotta Lovisa, född i Umeå 2/2 1857, samt barnen Albert och Maria som blev min mor.
Bostäder för arbetarna
Vid ångsågen låg också en kasern där bostäder fanns för dem som jobbade på sågen. Min mamma talade aldrig, som jag minns, om några mer familjer som bodde där, utan talade om ungkarlarna.
Enarmingen
Det var särskilt en som mormor nämnde som "enarmingen". Han hade väl antagligen förlorat sin arm på något vis, men jobbade på sågen så gott han kunde.
Hon talade också om en gumma från Skillingaryd, som drog med sin kärra och sålde bröd och kringlor till "ungkarlarna". Man förstår att det ej var frågan om dagsfärskt bröd. På den tiden kunde ingen drömma om vare sig frysbox eller bakmaskiner. Barnen tyckte att hennes kringlor var mums.
Under tiden de bodde i Kärda föddes två av mina mostrar. Berta i mars 1893 och Gertrud den 21 oktober 1895.
Mamma berättade att hon fick följa med sin pappa till julottan i Kärda kyrka. Det var mörkt och de hade en lykta med ett ljus i att lysa sig med. Mormor lyfte upp Berta på köksbordet vid fönstret för att hon skulle få se ljuset "Lykten" som morfar sa med sin norrländska dialekt.Familjen flyttar till Bolerum
Den 11/11 1895 flyttade familjen till Bolerums såg i S. Hestra. Charlotta Lovisa som redan var sjuk när Gertrud föddes blev sämre och sköttes av dr. Svensson i Gislaved. Hon dog den 9/4 1896 av njurlidande, som det står kyrkboken.
Ensam med 4 barn
Nu stod min morfar ensam med fyra barn, den yngsta knappt 7 månader.
Det var inte lätt. Hos dr. Svensson i Gislaved arbetade Amanda Olsson ifrån Tranemo. Hon och Lovisa hade under tiden hunnit bli goda vänner. Lovisa tänkte på sina små barn, som hon visste snart skulle bli moderslösa. Hon tog löfte av Amanda att hon skulle ta hand om hennes barn så att de fick växa upp tillsammans.
Gifter om sig
Ett år efter Lovisas död så gifte sig min morfar med Amanda. Hon blev en god mor för de fyra barnen, och fick själv fyra till. Märkligt nog var hon liksom Lovisa 9 år äldre än min morfar.
"Tidevarv komma, tidevarv försvinna, släkten följa släktens gång"
Anna- Maj EricssonBilden till vänster: Per Albert Teodor med sin 2:a hustru Amanda som som kallades Ada.
Fördjupning
Bilder Kärda Ångsåg