Kyrkoherdevalet i Kärda 1848

I dagboken berör mormor unde en tid kyrkoherdevalet 1848. Den förre komminister i Kärda pastorat, mormors gode vän, J.F. Ydström har i 5 år haft tjänst i Jälluntofta. Efter honom som komminister har C.J Engström tjänstgjort och han är dessutom gift med mormors fosterdotter Sofie. När Blomén lämnar kyrkoherdetjänsten i Kärda så är både Ydström och Engström sökande. Man förstår att detta innebär en lojalitetskonflikt för mormor.

Tråkigt brev från Nora, som visade, att såväl hon som hennes gode make icke i stillhet och ödmjukhet vill rätta sig efter Guds vilja i en viktig sak. Herre, avgör Du saken enligt Din plan! Styrk och föröka vår tro i denna viktiga sak. (Dagboken 28/1 1848)

Anteckningen gäller det förestående kyrkoherdevalet i Kärda. En tjänst som Ydström sökt i konkurrens med mormors svärson, dåvarande komministern i Hånger Carl Johan Engström. Något som förstås var svårt att hantera då hon hade bra relationer till båda och till Johan Engström även släktband.

Engströms resa till Pettersson och Bexell var givande. Han fick klarhet, hur han skulle göra - alltså var hans resa en verklig missionsresa. Den klarhet Engström fick, var som en uppenbarelse. Och så har Ydström provpredikat. Jag kände här i min kammare som en livsström liksom jag tidigare känt något av en dödsström vid tanken på hur det varit. (Dagboken 28/2 1848)

Det var delade meningar i pastoratet om vem man skulle välja. Detta har varit ett irritationsmoment som legat i luften i synnerhet på Herrestad. Tydligen har Engström kommit till insikt om hur han skulle göra och det lättar något på trycket hos mormor. Mest besviken verkar hon vara över Ydströms agerande och upplevt som en dödsström i deras relation.Den 19 mars väljs Johan Fredrik Ydström till kyrkoherde  i Kärda i konkurrens med Engström och pastor Wisner. Trots att mormor beundrade Engström tycks hon ha stöttat valet av Ydström men är framför allt glad för att det är en troende lärare som blivit vald.

Det är en av Guds största välgärningar, i det att en troende lärare blev vald - Ydström - till Kyrkoherde i Kärda (Dagboken 19/3 1848)

det fanns ett motstånd mot Ydström på grund av något som hans hustru Nora hade  gjort eller sagt. I brev till Mathilda Rappe daterat den 20 mars 1948 skriver mormor.

Igår var val i Kärda, och till min stora glädje, fick vi, moth all förmodan, vår gamla lärare Ydström, i ställe för pastor Wisner, en försvagad man, som ingen aning om den alfvarliga kristendom tycks hafva, och är så utfattig att han hade varit en tyngd för församling. Det var Dankwardt som gaf utslag han som förut nekade att vela rösta på Ydström endast för Noras skuld. - Så äro vi då ej blottställd för det spektakel och hafva förkastat en man som Ydström för hans ovisa hustrus skuld. Jag är säker på att båda äro Guds barn önskar Nora kan vara ett ledsamt Guds barn. - Gud kan äfven gifva henne vishet såsom ju på alla som tro på Guds son, verkan av hans mäktiga starkhet aldrig upphörer i vårt inre. (Brev till Mathilda Rappe  måndagen 20/3 1848)

Jag märker, att Sofie nu äntligen har funnit sig i valet av kyrkoherde, men hon har haft en våldsam kamp. (Dagboken 21/3 1848) 

Mormors fosterdotter Sofie har haft det jobbigt i konfliket kring valet. De bodde ju dessutom i pastoratet i Backgården som var komministerboställe för annexförsamling en i Hånger. Nu har hon tydligen accepeterat verkligheten. Några dagar senare kommer ett brev från Ydström. Mormor är inte riktigt nöjd med tonen i brevet.

Jag fick ett brev igår från Ydström fullt av nästan yr glädje. Jag kunde inte riktigt med det. Det var alldeles för mycket mänsklig triumf i brevets innehåll. Herre, hjälp. (Dagboken 23/3 1848)