Det gamla Källunda

Foto Carina Ingelsten Gustavsson 2008
Solnedgång över Källundasjön med utsikt från platsen för det gamla Källunda.

Medeltid

Den gamla frälsegården Källunda låg på en udde vid Källundasjön några 100 meter väster om den nuvarande bostaden. Foto Lars Ericsson 2008Där finns en förhöjd platå som är omgärdad med en mur som du ser till vänster och som markerar gårdsplanen under 1600- och 1700-talet.  Man kan också se rester av en stenfot som troligtvis varit grunden till bostadshuset. I närheten, några 100 meter norr om denna platå, låg kanske den medeltida eventuellt befästa gården. Där finns lämningar efter vad som kan tolkas som en befäst gårdsanläggning. Källunda ägdes i slutet på 1300-talet av väpnaren Arvid Jönsson som 1418 donerade 2 gårdar i Herrestad till Nydala kloster. Detta för att han med hustru skulle få bli begravda i Nydala. De ärvdes av en styvdotter och hennes dotter Ingeborg bodde på Källunda med sin man Hans Kruse på 1400-talet. De är inblandade i en del tvivelaktiga affärer inte minst i konflikt rörande de till Nydala kloster donerade gårdaran i Herrestad. Ingeborg och hennes son döms också efter makens död för stöld av svin. För detta tvingas hon köpa sig fri från dödsstraff genom att ge bort en gård i Vällersten till föläningstagaren Arvid Trolle.

 Bondby

Efter detta upphör Källunda för en tid att vara sätegård och dyker upp i Gustav Vasas jordeböcker som en vanlig bondby med fem gårdar som räknas som frälsehemman.

Nytt säteri med Ulfsparre 

Omkring 1565 erhöll Måns Eriksson Ulfsparre av Erik XIV:e frälsehemman i Källunda och några gårdar i närheten. Hans far ägde sedan tidigare gårdar på Källunda. Detta blev stommen i det nya säteriet. Måns Eriksson Ulfsparre blev senare ståthållare på Kalmar slott. Källunda ägde och beboddes sedan av Ulfsparrar fram till 1720 då ätten Sjöblad kommer in som ägare till Källunda. Dålig ekonomi hade tvingat Erik Ulfsparre att pantsätta gården till en borgmästare i Jönköping. Hans barn med bl.a. Göran Ulfsparre, som blivit ägare till Skedingsnäs, säljer efter hans död Källunda till amiral Erik Sjöblad som även ägde bl.a. Herrestad och Dannäs. Efter hans död 1725 ägde hans änka Charlotta Palbitzki Källunda fram till sin död 1738. Vid arvskiftet tillföll Källunda hennes dotterson Carl Adam Bonde som dog barnlös 1759.

Fideikomiss

Då övertogs gården av hans kusin Ebba Christina Sjöblad som även köpte till Bestorp och var gift med riksrådet Gustaf Ruuth och de ägde även gårdar i Skåne. Före sin död 1786 skapade hon en fideikomiss av Källunda och Bestorp som gavs namnet Åminne. År 1810 överflyttar sonen Eric Ruuth fideikomissrätten till det Ruuthska släktgodset i Skåne, Gundralöf som numera heter Ruuthsbo och därmed sålde han Källunda och Åminne till lagman Carl Danckwardt från Eskilstorp. I slutet av 1700-talet har den gamla huvudbyggnade på Källunda brunnit ner. Carl Danckwardt bygger åren 1814 - 1820 nytt bostadshus och ekonomibyggnader på Källunda. Bostadhuset sägs vara efter modell av en villa i Paris och står kvar än idag.


 

Fördjupning

Rättsprocesser

Bonden i Källunda får Adelsbesök

Ägare till Källunda

Medeltid

  • Slutet 1300-talet Arvid Jönsson.
  • Föregåendes styvdotter.
  • 1400-tal föreg. dotter Ingeborg med sin man Hans Kruse.

Det nya säteriet

  • c:a 1565 Måns Eriksson Ulfsparre
  • 1595 Erik Ulfsparre son till föreg.
  • 1633 Lars Ulfsparre son till föreg.
  • 1640 Måns Ulfsparre bror till föreg.
  • 1659 Elisabeth Månesköld föreg.sänka
  • 1683 Erik Ulfsparre son till föreg.
  • 1720 Erik Sjöblad.
  • 1725 Charlotta Palbitzki föreg. änka.
  • 1738 Carl Adam Bonde föreg. dotterson.
  • 1759 Ebba Christina Sjöblad
  • 1786 Eric Ruuth
  • 1810 Carl Danckwardt

Foto Carina Ingelsetn Gustavsson 2008
På platån för det gamla Källunda står detta välformade träd som minne av en svunnen tid.

Foto Lars Ericsson juni 2008
Husgrunden till 16- och 1700-talets Källunda.

Foto Lars Ericsson juli 2008
Måns Eriksson Ulfsparre och hans hustru. Ett ägarpar till Källunda. Deras gravsten finns nu inmurad i Kärda Kyrka.