Sven Rosenberg om blinde Hans

Sven Rosenberg,till höger, (16/1 1811-22/4 1895) föddes i Mörrum. Han började i tonåren intressera sig för det ryktesomtalade läseriet med sina fanatiska människor.
I hans egen hemsocken i en by som hette Vekerum hade en blind dräng från Blekinge predikat om kvällarna så en skomakare och hela hans familj hade blivit alldeles "besynnerliga". De läste och sjöng och till slut klädde man av sig och dansade "ängladansen". Han undersökte saken och fann att det byggde på löst prat och lögner. Han skriver i "Budbäraren" nr 8 1859 0m "blinde Hans".

Han vandrade outröttligt omkring från by till by, från den ena socknen till den andre, berättande, talande, förmanande, bedjande, och allestädes pådrifvande att söka Guds rike. Huruvida några egentliga väckelser blefvo följdens af hans tal är mig icke tillräckligen bekant. Jag hörde honom blott en enda gång under denna tid och minnes deraf blott, att hans flödande mångtalighet och ordrikhet passade allt för litet i stycke till mitt dåvarande nedslagna sinne och armod. Han kunde med straka och vågade uttryck alldeles kommendera vår himmelske fader, jag kunde blott tigga med fattiga ord och qväfda suckar. Han kunde glädjas och efter föredragets slut till och med skämta, jag kunde blott sucka, längta och önska. Det vet jag dock, att sjelfa saken blef utspridd och känd genom Blinde Hans, till och med på orter, där läsarenamnet ditills varit alldeles okändt...

(Avskrift ur Lunds stifts julbok 1927.)